Loading…
#VVOJ17 has ended
Back To Schedule
Friday, November 3 • 3:00pm - 4:10pm
Mag dit? De Feit en Fictie Barometer

Sign up or log in to save this to your schedule, view media, leave feedback and see who's attending!

Feedback form is now closed.
Journalisten willen recht doen aan de werkelijkheid. Maar we willen ook dat onze verhalen impact hebben. Door de inhoud én door hoe we ze vertellen. Een journalistieke productie is dus nooit dé werkelijkheid, maar een gecomponeerde werkelijkheid
Hoe ver mag je daarin als journalist gaan? Mag je een personage voor een documentaire bepaalde handelingen opnieuw laten verrichten? Mag je bronnen op ideeën brengen?  Mag een acteur een bron 'spelen'? Mag je verschillende personages samenvatten en als één nieuw persoon in een tekst of voor de camera opvoeren? En als je dat grijze gebied betreedt, moet je daarover dan volledig transparant zijn?
'Mag dat? De feit en fictie barometer’ is een sessie waarin we op zoek gaan naar de grens tussen verhalen en verdichten. De zaal krijgt een aantal cases voorgelegd uit de journalistieke praktijk. Telkens volgt de vraag: wat de journalist hier deed, mag dat?
De bezoekers van deze sessie stemmen via hun mobiele telefoon op stellingen over de dilemma’s, de uitslag is live te volgen. Margo Smit, ombudsman bij de NPO en oud-directeur van de VVOJ, krijgt het laatste woord.

Deze sessie maakt deel uit van de Feit & Fictie Track, opgezet in samenwerking met de Stichting Verhalende Journalistiek. Wat kunnen onderzoeksjournalisten en hun verhalende collega's van elkaar leren?
De andere twee sessies in deze track zijn:

Moderators
avatar for Stijn Postema

Stijn Postema

docent-onderzoeker, journalist, CHE Journalistiek, Edinburgh Napier University
Journalistiek & kunst

Speakers
avatar for Margo Smit

Margo Smit

ombudsman, GIJN/ICIJ
Margo Smit is news ombudsman since August 1, 2015, overseeing the journalistic output of the Dutch public broadcasters at NPO since january 1, 2017.Smit has been working in journalism since 1989. She was successively a desk editor at commercial and public broadcasters, parliamentary... Read More →


Friday November 3, 2017 3:00pm - 4:10pm CET
De L'Empereur, zaal 2 – Tegellichters Stationsstraat 2, 6221 BP Maastricht