Loading…
#VVOJ17 has ended
Back To Schedule
Saturday, November 4 • 11:30am - 12:40pm
DOORPRATEN MET Bas Haan over zijn VVOJ Essay

Sign up or log in to save this to your schedule, view media, leave feedback and see who's attending!

Feedback form is now closed.

Bas Haan, onderzoeksjournalist bij Nieuwsuur, is de auteur van de tweede editie van het VVOJ Essay, dat tijdens #VVOJ17 wordt gepubliceerd. In dit openbare interview praat Annemarie Geleijnse met hem door over het pleidooi dat hij in zijn essay houdt. De inhoud daarvan kunnen we natuurlijk nog niet prijsgeven, maar reken op een bevlogen verhaal, waarin #ophef een grote rol speelt.

***

Het VVOJ Essay werd vorig jaar november voor het eerst gepubliceerd, bij de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2016, in Leuven. ‘Gezocht: superman/vrouw‘, was de titel die Karl van den Broeck en Tom Cochez van het Vlaamse onderzoeksplatform Apache aan hun verhaal meegaven.

In het VVOJ Essay wordt ons vak, de onderzoeksjournalistiek, kritisch bekeken. Hoe staan we ervoor? Wat zijn relevante actuele ontwikkelingen en welke lessen kunnen we daaruit trekken? Een reeks toekomstgerichte beschouwingen, waarin de maatschappelijke rol van de onderzoeksjournalistiek centraal staat. En waarmee de VVOJ wil bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het journalistieke denken.

Bas Haan (1973) is als onderzoeksjournalist verbonden aan Nieuwsuur. Begin dit jaar publiceerde hij het boek De Rekening voor Rutte, het slotakkoord van jaren onderzoek naar wat in de wandeling ‘het bonnetje van Teeven’ is gaan heten. Voor zijn onthullingen over de Teevendeal won hij de Tegel 2015 en werd hij verkozen tot Journalist van het Jaar 2015.

‘De werkelijke affaire’, schrijft Haan in zijn boek, ‘is niet dat de feiten over een vijftien jaar oude zaak zo lang verborgen bleven. Het echte schandaal is de gedachte die eraan ten grondslag ligt: dat het verhullen van de waarheid voor bewindspersonen blijkbaar een betere optie is dan het accepteren van schade aan het beeld dat een ministerie en het kabinet in stand willen houden.’

In maart dit jaar stelde Bas Haan in een inleiding bij een bijeenkomst van Het Brede Netwerk voor een publiek van jonge journalisten dat in de hedendaagse politiek de feiten ondergeschikt zijn geworden aan beeldvorming, de belangen van politici en de focus op het spel in plaats van de knikkers. Hij noemde dit verschijnsel toen een belangrijke voedingsbodem voor populisme.


Moderators
avatar for Annemarie Geleijnse

Annemarie Geleijnse

Zelfstandig journalist, De laatste paling

Speakers
avatar for Bas Haan

Bas Haan

journalist Nieuwsuur, NTR
Bas Haan (1973) is als onderzoeksjournalist verbonden aan Nieuwsuur. Begin dit jaar publiceerde hij het boek De Rekening voor Rutte, het slotakkoord van jaren onderzoek naar wat in de wandeling ‘het bonnetje van Teeven’ is gaan heten. Voor zijn onthullingen over de Teevende... Read More →


Saturday November 4, 2017 11:30am - 12:40pm CET
De L'Empereur, zaal 3 – Woodward Stationsstraat 2, 6221 BP Maastricht