Loading…
#VVOJ17 has ended

Sign up or log in to bookmark your favorites and sync them to your phone or calendar.

Zaal 1 – Muckrakers [clear filter]
Friday, November 3
 

1:30pm CET

Russische Toestanden: journalistiek onder (en voor?) Poetin

Als chef bij Vesti, het Russische ‘NOS-journaal’, was Dmitri Skoroboetov een trouwe vazal van Vladimir Poetin. Kom luisteren naar zijn verhaal over staatsdruk en information distortion.

***

Dmitri Skoroboetov was ruim 15 jaar chef bij Vesti, het Russische ‘NOS-journaal’. Een trouwe vazal van de Russische staatstelevisie. Maar inmiddels zijn hem de schellen van de ogen gevallen. ‘Mijn voormalige collega’s werken onder zware staatsdruk, met name de onderzoeksjournalisten. Er zijn bedreigingen, rechten worden geschonden. Er wordt gemoord in opdracht van de staat.’

Deze zomer besloot Skoroboetov dat hij niet langer zijn mond kon houden. Hij liet zich interviewen, onder meer door NRC-correspondent Steven Derix (lees hier het interview). En nu vertelt hij zijn verhaal bij ons, tijdens #VVOJ17.

Net zoals veel van zijn collega’s geloofde Skroboetov in zijn president en wilde hij er alles aan doen om de agenda van Vladimir Poetin  te dienen. Dat begon bij het maken van een weekplanning waarin precies staat omschreven waarover wel en niet gesproken dient te worden. Het eindigde vaak in het compleet verdraaien van de waarheid.

In zijn jaren bij Vesti heeft Skoroboetov precies gezien hoe de propagandamachine van Vladimir Poetin werkt. Met zijn persoonlijke verhaal als uitgangspunt schetst hij tijdens #VVOJ17 de staat van journalistiek en onderzoeksjournalistiek in zijn vaderland.


Moderators
avatar for Laura Starink

Laura Starink

www.raamoprusland.nl
Laura Starink studeerde Slavische taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en werkte 28 jaar in uiteenlopende functies bij NRC Handelsblad. Zo was zij correspondent in Moskou en lid van de hoofdredactie. Sinds 2011 werkt zij als zelfstandig publicist. Ze schreef vier... Read More →

Speakers
avatar for Dimitri Skoroboetov

Dimitri Skoroboetov

Voormalig Chef Vesti
Dimitri Skoroboetov was ruim 15 jaar chef bij Vesti, het Russische ‘NOS-journaal’. Een trouwe vazal van de Russische staatstelevisie. Maar inmiddels zijn hem de schellen van de ogen gevallen. ‘Mijn voormalige collega’s werken onder zware staatsdruk, met name de onderzoeksjournalisten... Read More →


Friday November 3, 2017 1:30pm - 2:40pm CET
De L'Empereur, zaal 1 – Muckrakers Stationsstraat 2, 6221 BP Maastricht

3:00pm CET

Palermo aan de Maas – 25 jaar onderzoek naar corruptie in Limburg

2017 Is een bijzonder jaar voor de onderzoeksjournalistiek. We vieren dit jaar een kwarteeuw journalistiek spitwerk naar corruptie en vriendjespolitiek in Limburg.

In 1992 begonnen Joep Dohmen en Henk Langenberg hun onderzoek naar de verwevenheid tussen de bouwwereld en het openbaar bestuur in Zuid-Limburg, resulterend in het veelgeprezen boek De Vriendenrepubliek.

Een kwart eeuw later beleeft het onderzoekswerk van Hans Goossen en Theo Sniekers naar de handel en wandel van Jos van Rey zijn apotheose met het hoger beroep in het corruptieproces tegen de Roermondse politicus. De eerste zittingsdag is op dinsdag 7 november, de uitspraak staat voor 20 december op de rol. Goossen en Sniekers wonnen de Brusseprijs voor de weerslag van hun onderzoek in El Rey, van jager tot prooi

Wat heeft 25 jaar onderzoeksjournalistiek naar corruptie en vriendjespolitiek opgeleverd? Welke verschillen en overeenkomsten zijn er tussen onderzoek toen en nu?

Joep Dohmen (NRC Handelsblad) en Hans Goossen (De Limburger) vertellen over hun ervaringen, trekken conclusies en werpen een blik in de toekomst.


Moderators
BO

Bjorn Oostra

De Limburger

Speakers
avatar for Hans Goossen

Hans Goossen

onderzoeksjournalist, De Limburger
Opgeleid als historicus, maar sinds 1990 actief in de journalistiek. De laatste tien jaar als onderzoeksjournalist, met als specialisatie corruptie en integriteitaffaires. Meest spraakmakende onderzoek (samen met college Theo Sniekers) was de affaire rond Jos van Rey, de wegens corruptie... Read More →


Friday November 3, 2017 3:00pm - 4:10pm CET
De L'Empereur, zaal 1 – Muckrakers Stationsstraat 2, 6221 BP Maastricht

4:30pm CET

Big Stories, Big Data
ENGLISH SPOKEN (translation below)

Nooit in de geschiedenis is meer data gegenereerd dan in de 21ste eeuw. Razend interessant voor overheden, onderzoeksinstituten en commerciële partijen, die zich in groten getale op deze rijke bron hebben gestort.
Big Data biedt ook grote kansen voor journalisten. Zij kunnen op een nieuwe manier onderzoek doen en straks misschien echt grote conclusies trekken. Daarvoor moeten we dan wel samenwerking zoeken met andere data-professionals, zoals wetenschappers en artsen.
Welkom bij 'Big Stories, Big Data': een discussie over de mogelijkheden en valkuilen van big data, de noodzaak tot diepgaande samenwerking met deskundigen en wat dat alles betekent voor het journalistieke ambacht.  

***
Never before in history has more data been generated than in the twenty-first century. Governments, research institutes and commercial parties have already indulged in the feast of seamingly unimaginable possibilities. But Big Data is of huge interest for journalists as well, as it offers many new opportunities. However, it could be wise to seek collaboration with other data professionals, such as scientists and doctors.

Enter 'Big Stories, Big Data': a discussion about the possibilities and pitfalls of big data, the need for in-depth collaboration with experts and what this all means for journalists and journalism.


Moderators
Speakers
avatar for Michel Dumontier

Michel Dumontier

Distinguished Professor of Data Science, Institute for Data Science at Maastricht University
Michel Dumontier (M.J.)Dr. Michel Dumontier is a Distinguished Professor of Data Science at Maastricht University. His research focuses on the development of computational methods for scalable integration and reproducible analysis of FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable... Read More →
avatar for Syed Nazakat

Syed Nazakat

Board Member, Global Investigative Journalism Network
Syed Nazakat is an award-winning journalist, media entrepreneur, founder and Editor-In-Chief of DataLEADS, which is a data-driven Indian initiative aimed to create new platforms of data research and storytelling. DataLEADS conducts series of unique data boot camps in different parts... Read More →


Friday November 3, 2017 4:30pm - 5:40pm CET
De L'Empereur, zaal 1 – Muckrakers Stationsstraat 2, 6221 BP Maastricht

7:30pm CET

VVOJ's All American Pub Quiz Night – A Muckraking Event
#VVOJ17 proudly presents: The All American Pub Quiz Night – A Muckraking Event. Your host: Greg Shapiro. Gear up, it’s gonna be huge!

***
Dit jaar geen prijsuitreiking tijdens de VVOJ Conferentie. De Loep en het VVOJ Jaarboek krijgen samen een eigen event in het vroege voorjaar van 2018. Maar bóy, hebben we een mooi alternatief gevonden: VVOJ's All American Pubquiz Night – a Muckraking Event. En uw host is deze avond….. Greg Shapiro!

It’s gonna be huge
. ReallyIt’s gonna be fantastic. En geen man die deze woorden beter in Trumpiaanse tongval kan uitspreken dan Greg Shapiro, de Nederlandse Amerikaan die zijn reputatie als stand-upcomedian vestigde met Boom Chicago. Solo maakte hij shows zoals Going Dutch, How to Be Orange en Superburger. En begin dit jaar ging zijn Trumpimitatie viral in het filmpje The Netherlands Second van Arjen Lubach.

Shapiro is ook producent en host van de Youtubeshow United States of Europe, waar hij Europese leiders op de korrel neemt. Ter voorbereiding op de pubquiz night adviseren wij verder Shapiro’s Youtube-tutorial ‘How to do a Trump Imitation, even when you have large hands’.

Toegang tot de pubquiz is inbegrepen bij het diner, dat weer inbegrepen is bij de conferentietoegang. We verkopen dus géén losse toegangskaartjes voor deze All American Pubquiz Night. Sorry.

Wel kunnen we je nu alvast lekker maken met wat er te winnen valt. Bij de pubquiz De Slimste Journalist, eind september, sleepte het VVOJ-team Muckrakers niet alleen de beker in de wacht, maar ook een paar drones met camera. En die komen op vrijdagavond 3 november in de prijzenpot.Artists

Friday November 3, 2017 7:30pm - 10:30pm CET
De L'Empereur, zaal 1 – Muckrakers Stationsstraat 2, 6221 BP Maastricht
 
Saturday, November 4
 

10:00am CET

De methode-Bellingcat
Christiaan Triebert is conflictanalist, zelfverklaard digitale nomade en actief lid van Bellingcat. hij won de European Press Prize 2017 met zijn onderzoek naar de Whatsappconversatie tussen plegers van de Turkse coup in de zomer van 2016. Op #VVOJ17 neemt hij ons mee in zijn online onderzoekswereld.
***
Opeens waren ze daar: een clubje wizzkids, burgerjournalisten die iedereen verbaasden met hun online speurtechnieken. Kuifjes op het internet, die in Nederland naam maakten met hun onthullingen in de MH17-zaak. Inmiddels geeft het collectief Bellingcat trainingen op redacties door heel Europa. En altijd is er dan wel weer een collega die opmerkt: ‘Ik wist niet dat je zó veel kon vinden in open bronnen.’  De methode Bellingcat maakt furore.
Christiaan Triebert is conflictanalist, zelfverklaard digitale nomade en actief lid van Bellingcat. hij won de European Press Prize 2017 met zijn onderzoek naar de Whatsappconversatie tussen plegers van de Turkse coup in de zomer van 2016. Tijdens #VVOJ17 neemt hij ons mee in zijn digitale wereld en praat hij ons bij over de tools en technieken die Bellingcat zo succesvol inzet.

Moderators
VW

Vincent Weggemans

Freelance journalist | secretaris VVOJ

Speakers
avatar for Christiaan Triebert

Christiaan Triebert

Open source, Investigative researcher, (photo) journalist, Bellingcat
Christian Triebert is an award-winning investigative journalist focused on war and conflict. His work has appeared in the New York Times, Al Jazeera, Daily Beast, Foreign Policy, amongst others. He is a member of the open-source investigative collective Bellingcat and contributes... Read More →


Saturday November 4, 2017 10:00am - 11:10am CET
De L'Empereur, zaal 1 – Muckrakers Stationsstraat 2, 6221 BP Maastricht

12:40pm CET

De #VVOJ17 Lunchcarrousel – What's up? What's new?
- Partly English spoken -

Nieuwe tools, nieuwe methodieken. Nieuwe creatieve oplossingen, nieuwe samenwerkingsverbanden. Nieuwe inzichten. In de #VVOJ17 Carrousel praten vijf sprekers de conferentiebezoekers in hoog tempo bij over ontwikkelingen die voor (onderzoeks)journalisten interessant zijn. Maximaal tien minuten per onderwerp, met een aftelklok. En met spreekstalmeester Geesje van Haren, die doortastend vragen stelt.

NB: INLOOP 12:40 uur, AANVANG 13:00 uur! De lunch op zaterdag komt in lunchpakketten, dus je kunt met je lunchpakket alvast een plek zoeken in de Muckrakerszaal.Moderators
avatar for Geesje van Haren

Geesje van Haren

Investigative Journalist, Small Stream Media
Geesje van Haren established Verspers.nl in 2005. VersPers is a training and publication platform for investigative journalists, with a large network of publication partners and extensive experience in training creative investigative journalism skills. Geesje van Haren initiated and... Read More →

Speakers
avatar for Crina Boros

Crina Boros

Investigative Reporter | Data Journalism Visiting Lecturer
A data-driven watchdog reporter based in London, I've also been training data journalism across the map. An IRE member and offspring of the Centre for Investigative Journalism (CIJ), I've published with Reuters, the BBC, ICIJ, openDemocracy, Greenpeace Unearthed, Euobserver, The Black... Read More →
avatar for Jonathan Stoneman

Jonathan Stoneman

Data journalism trainer, Freelance (UK)


Saturday November 4, 2017 12:40pm - 2:00pm CET
De L'Empereur, zaal 1 – Muckrakers Stationsstraat 2, 6221 BP Maastricht

2:10pm CET

TALKSHOW – In gevecht met de Lange Arm

Buitenlandse regimes, zoals die van Turkije en Eritrea, proberen grip te houden op landgenoten die hiernaartoe zijn verhuisd of gevlucht. Dit leidt tot beïnvloeding en intimidatie van de diaspora, maar het heeft ook gevolgen voor de journalistiek. Bronnen binnen de migrantengemeenschap durven niet te praten, of brengen een valse boodschap in opdracht van de regering. Soms worden kritische journalisten ook bedreigd of geïntimideerd. En soms wordt waarheidsvinding zelfs bewust gesaboteerd: denk aan de pogingen vanuit Rusland om de internationale onderzoeken naar de MH-17-ramp als ongeloofwaardig neer te zetten.

Hoe weer je je als onderzoeksjournalist tegen deze buitenlandse invloeden? Is 'onze' overheid in dezen een bondgenoot in de zoektocht naar de waarheid? En hoe verhoudt dit bondgenootschap zich tot de kritische en onafhankelijke rol die de journalisten behoren te spelen?


Buitenlandse regimes, zoals die van Turkije en Eritrea, proberen grip te houden op landgenoten die hiernaartoe zijn verhuisd of gevlucht. Dit leidt tot beïnvloeding en intimidatie van de diaspora, maar het heeft ook gevolgen voor de journalistiek. Bronnen binnen de migrantengemeenschap durven niet te praten, of brengen een valse boodschap in opdracht van de regering. Soms worden kritische journalisten ook bedreigd of geïntimideerd. En soms wordt waarheidsvinding zelfs bewust gesaboteerd: denk aan de pogingen vanuit Rusland om de internationale onderzoeken naar de MH-17-ramp als ongeloofwaardig neer te zetten.

 

Hoe weer je je als onderzoeksjournalist tegen deze buitenlandse invloeden? Is 'onze' overheid in dezen een bondgenoot in de zoektocht naar de waarheid? En hoe verhoudt dit bondgenootschap zich tot de kritische en onafhankelijke rol die de journalisten behoren te spelen?Moderators
Speakers
PC

Pieter Cobelens

Pieter Cobelens was van 2006 tot 2011 directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). In die functie was hij onder meer verantwoordelijk voor het Nederlandse optreden in Irak en Afghanistan.
MD

Marloes de Koning

Chef redactie NRC en oud-correspondent Turkije
avatar for Sanne Terlingen

Sanne Terlingen

Journalist, Argos & Lost in Europe
I am an investigative reporter currently working for Argos, the main investigative radio program in the Netherlands. I mostly report on migration, trafficking and (organized) sexual violence.For the past two years, I worked with more than 100 survivors of organized child abuse to... Read More →
LW

Leon Willems

Directeur Free Press Unlimited


Saturday November 4, 2017 2:10pm - 3:20pm CET
De L'Empereur, zaal 1 – Muckrakers Stationsstraat 2, 6221 BP Maastricht

3:40pm CET

De finale: wat is het antwoord op de Amerikaanse Toestanden?
Twee dagen hebben we ons verdiept in Amerikaanse Toestanden, in de Verenigde Staten en in de rest van de wereld. Aan het slot van #VVOJ17 overzien we het slagveld :-)  Als de (onderzoeks)journalistiek onder druk staat, wat zijn dan mogelijke antwoorden?
*** meer informatie volgt ***


Saturday November 4, 2017 3:40pm - 4:30pm CET
De L'Empereur, zaal 1 – Muckrakers Stationsstraat 2, 6221 BP Maastricht