Loading…
#VVOJ17 has ended

Sign up or log in to bookmark your favorites and sync them to your phone or calendar.

Zaal 3 – Woodward [clear filter]
Friday, November 3
 

3:00pm CET

Nils Hanson en de advocaat van de duivel
Als er zoiets bestaat als foutloos onderzoek doen, kun je het van Nils Hanson leren. In deze sessie laat hij zien hoe zijn Line by Line-methode werkt en wat deze gedegen productcontrole oplevert. Een must voor alle eindredacteuren.

***
Als ze bij het prijswinnende Zweedse onderzoeksprogramma Uppdrag Granskning (Mission Investigate) een onderwerp kiezen voor de volgende aflevering, is de eerste vraag op de redactie: wie speelt deze keer de advocaat van de duivel? Kritisch blijven op je eigen onderzoek is namelijk het speerpunt van hoofdredacteur Nils Hanson.
Niet alleen in het begin, ook halverwege het onderzoek en nog eens net voor de uitzending worden alle feiten, uitspraken en beelden minutieus gecontroleerd. Als er zoiets bestaat als foutloos onderzoek doen, kun je het bij deze man leren. In deze sessie laat Nils Hanson ons zien hoe zijn Line by Line-methode werkt en wat deze gedegen productcontrole oplevert. Een must voor alle eindredacteuren. En trouwens ook voor verslaggevers.

Moderators
avatar for Paul Schram

Paul Schram

Verslaggever EenVandaag | bestuur VVOJ

Speakers

Friday November 3, 2017 3:00pm - 4:10pm CET
De L'Empereur, zaal 3 – Woodward Stationsstraat 2, 6221 BP Maastricht
 
Saturday, November 4
 

10:00am CET

ETALAGE – Het onderzoek achter Football Leaks
Het crossborder onderzoekscollectief European Investigative Collaborations (EIC) kon zichzelf vorig jaar niet komen voorstellen op de VVOJ Conferentie: te druk met een groot en erg geheim onderzoek. Dat bleek Football Leaks te zijn. Dit jaar blikken we terug, met twee van de participerende media: NRC Handelsblad en The Black Sea.

Voor NRC was Football Leaks niet alleen het grootste onderzoekproject dat de krant ooit heeft gedaan, bijzonder was vooral ook de intensieve samenwerking in EIC, een consortium van onder meer Der Spiegel, Mediapart, El Mundo, Newsweek, Dagens Nyheter en The Black Sea.

NRC is in dit gezelschap één van grotere spelers. The Black Sea is juist een klein collectief. In deze sessie nemen we met Hanneke Chin-A-Fo van NRC en Zeynep Sentek van The Black Sea het avontuur nog eens door. Hoe ga je om met de grote onderlinge verschillen in werkwijze? Wat steek je van elkaar op? Wat zijn de effecten op de langere termijn van deze samenwerking? En wat is de uiteindelijke impact van Football Leaks?

Speakers
avatar for Hanneke Chin-A-Fo

Hanneke Chin-A-Fo

Onderzoeksjournalist, NRC Handelsblad
Hanneke Chin-A-Fo (1978) werkt sinds 2004 bij NRC Handelsblad. Eerder als buitenlandredacteur, oorlogsverslaggever en financieel journalist, nu bij de onderzoeksredactie. In 2014 publiceerde ze met Toef Jaeger Het Boekenparadijs, over de ondergang van boekhandelsketen Polare. Ze is... Read More →
avatar for Zeynep Sentek

Zeynep Sentek

Journalist
Zeynep is a Turkish investigative journalist specialised in corruption, offshore structures, workers' rights and environmental investigations. She currently works as the Network Coordinator for the London-based news organisation openDemocracy. She is also the managing editor of the... Read More →


Saturday November 4, 2017 10:00am - 11:10am CET
De L'Empereur, zaal 3 – Woodward Stationsstraat 2, 6221 BP Maastricht