Loading…
#VVOJ17 has ended

Sign up or log in to bookmark your favorites and sync them to your phone or calendar.

Zaal 4 – Bernstein [clear filter]
Friday, November 3
 

1:30pm CET

ETALAGE – Hoe het FD de zorgfraude blootlegde
Siem Eikelenboom en Marieke ten Katen van Het Financieele Dagblad beten zich vast in de geldstromen in de zorg. En analyseerden waarom de sector een Walhalla is voor fraudeurs. In deze sessie laten zij zien hoe ze te werk gingen en geven ze concrete tips.

***
De zorg heeft alles in zich om aantrekkelijk te zijn voor fraudeurs: er gaat veel geld in de sector om - afgelopen jaar in totaal ruim € 96 mrd - en de pakkans is gering. Het Financieele Dagblad deed onderzoek naar verschillende fraudegevallen in de zorgsector en daaruit bleek dat wat naar buiten komt slechts het topje van de ijsberg is.

Niet alleen werknemers en bestuurders in de zorg, maar ook vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie bevestigen dat beeld: zorgfraude is veel omvangrijker dan uit de officiële cijfers blijkt.

In het Dossier Zorgfraude verzamelden FD-onderzoeksjournalisten Siem Eikelenboom en Marieke ten Katen onthutsende voorbeelden en een scherpe analyse van de zeven pijnpunten die de fraude in de hand werken. Tijdens deze sessie laten zij zien hoe ze te werk zijn gegaan en geven ze concrete tips aan collega\'s die zelf dit type onderzoek willen doen.

Moderators
avatar for Wilco Dekker

Wilco Dekker

verslaggever/bestuurslid, Volkskrant/VVOJ

Speakers

Friday November 3, 2017 1:30pm - 2:40pm CET
De L'Empereur, zaal 4 – Bernstein Stationsstraat 2, 6221 BP Maastricht

3:00pm CET

DOORPRATEN MET James S. Henry en Sander Rietveld
Bij de aftrap van #VVOJ17 geven drie sprekers in compacte keynotes hun visie op de Amerikaanse Toestanden. In deze sessie praten we door met één van hen: James S. Henry.

***
In plaats van de aandacht telkens weer te richten op The Donald als evil genius, kan de journalistiek beter wat soul searching doen. Erken medeverantwoordelijkheid voor de ontwikkelingen van de laatste twee jaar en ga aan de slag met de lessons learned. Dat is de boodschap waarmee James S. Henry naar #VVOJ17 komt.

Henry is econoom, jurist en onderzoeksjournalist, is specialist op het gebied van underground economies. Eind vorig jaar publiceerde hij hierin ‘The Curious World of Donald Trump’s Private Russian Connections’, een omvangrijk en doorwrocht overzicht van Trumps connecties met dubieuze types van Russische en verwante signatuur.

In deze sessie duiken we met Henry dieper in op de internationale netwerken. Uiteraard krijgt de zaal volop de gelegenheid om vragen te stellen en in discussie te gaan.

Moderators
avatar for Wil van der Schans

Wil van der Schans

Reporter Radio

Speakers
avatar for James S. Henry

James S. Henry

Economist, lawyer and investigative journalist
James S. Henry (1950) is econoom, jurist én onderzoeksjournalist. Samen met Pulitzerwinnaar en Trumpwatcher David Cay Johnston (The Making of Donald Trump) richtte hij DC Report op (‘We report what the President and Congress DO, not what they SAY‘). Hij schrijft voor The New York Times, Time magazine, The Wall Street Journal, The Washington Post en is auteur van boeken met de veelzeggende titels The Blood Bankers: Tales from the Global Underground... Read More →


Friday November 3, 2017 3:00pm - 4:10pm CET
De L'Empereur, zaal 4 – Bernstein Stationsstraat 2, 6221 BP Maastricht

4:30pm CET

Feit & Fictie Track: Met je onderzoek naar de Verhalengarage
Jaap Tielbeke en Thomas Muntz van onderzoeksplatform Investico hielden de duurzaamheidscode van Unilever tegen het licht. De journalisten van Investico doen niets anders dan grote projecten aanpakken, vaak abstracte onderwerpen. Ze graven door tot ze de onderste steen boven hebben. Maar hoe schrijf je de uitkomsten zo op dat het leest als een thriller?
Tielbeke en Muntz geven een kijkje in de keuken en vertellen hoe hun verhaal tot stand kwam (hier kun je het verhaal lezen).
Verhalend- en onderzoeksjournalist Henk Blanken, mede-auteur van het Handboek Verhalende Journalistiek en mede-oprichter van de website De Verhalengarage, nam op ons verzoek het Unileververhaal nog eens onder handen. Hij zet uiteen hoe hetzelfde onderzoek verhalend zou kunnen worden gebracht.
VVOJ-voorzitter Evert de Vos nam als eindredacteur het verhaal voor De Groene Amsterdammer onder handen. Hoe kijken hij, Tielbeke en Muntz aan tegen de suggesties van Blanken?

Deze sessie maakt deel uit van de Feit & Fictie Track, opgezet in samenwerking met de Stichting Verhalende Journalistiek. Wat kunnen onderzoeksjournalisten en hun verhalende collega's van elkaar leren?

De andere twee sessies in deze track zijn:

Moderators
avatar for Paulien Bakker

Paulien Bakker

Directeur, Stichting Verhalende Journalistiek
Stichting Verhalende Journalistiek is in 2009 opgericht, naar aanleiding van een bezoek van de Amerikaanse journalist Mark Kramer aan de VVOJ conferentie. Kramer organiseert in Boston, de VS, in maart ieder jaar de Power of Narrative-conferentie. Een conferentie waar prijswinnende... Read More →

Speakers
TM

Thomas Muntz

Investico
JT

Jaap Tielbeke

Editor, De Groene Amsterdammer
avatar for Evert de Vos

Evert de Vos

Voorzitter, VVOJ
Evert de Vos (1960) is sinds augustus 2013 adjunct-­hoofdredacteur en redactiechef van De Groene Amsterdammer. Hiervoor was hij onder meer hoofdredacteur van J/M voor Ouders en adjunct-­hoofdredacteur bij Intermediair. Daar was hij verantwoordelijk voor onderzoeksjournalistiek en... Read More →


Friday November 3, 2017 4:30pm - 5:40pm CET
De L'Empereur, zaal 4 – Bernstein Stationsstraat 2, 6221 BP Maastricht
 
Saturday, November 4
 

10:00am CET

ETALAGE – De bizarre World Check Database
Op één en dezelfde dag verschenen in zes verschillende landen het onthullende verhaal over World-Check, de geheime database die banken gebruiken om mensen te screenen. Eveline Lubbers vertelt hoe zij als freelancer voor dit onderzoek een internationaal team bij elkaar kreeg.

***
Sta je opeens als nietsvermoedend burger in een database met terroristen en criminelen. Met de complimenten van de Britse firma Thomson Reuters. Die verkocht de geheime World Check Database (meer dan twee miljoen namen) wereldwijd, aan bijna alle grote banken, Paypal, politiekorpsen, geheime diensten en ook nog aan diverse NGO's.

Eveline Lubbers dook in dit onderwerp en slaagde erin een onderzoeksteam bij elkaar te krijgen met journalisten van The Times, De Tijd, de NDR, la Repubblica en Intercept. Journalisten in zes landen hebben de data vijf maanden lang samen onderzocht. In Nederland werkten OneWorld en Argos mee. Hier kun je het verhaal in OneWorld lezen.
In september werd het verhaal genomineerd voor een VOJN Award.

Met Eveline Lubbers praten we door over de organisatie en financiering van dit grote onderzoek. Hoe pak je zoiets aan als freelancer? Waar loop je tegenaan in de samenwerking tussen mensen die vaste in dienst zijn en freelancers?

En hoe is het Eveline gelukt als eenpitter dit project gefinancierd te krijgen? Bij dit  laatste thema horen we ook van Ides Debruyne van Journalismfund.eu, waar Eveline  met succes een aanvraag indiende voor een werkbeurs.

Moderators
avatar for Huub Jaspers

Huub Jaspers

Editor in Chief Argos, VPRO Radio
Huub Jaspers specializes in security and defense issues. Since 1996 he works for the radio program Argos, since 2008 as deputy editor-in-chief.He also works for television. Together with Bart Nijpels he made the 60 minute documentary ‘Why Srebrenica had to fall’, broadcasted prime... Read More →

Speakers
avatar for Ides Debruyne

Ides Debruyne

Managing Director, Journalismfund.eu
Ides Debruyne is co-founder and Managing Director of Journalismfund.eu, the first independent non-profit organisation established in 1998 by citizens to facilitate independent investigative journalism in order to promote democracy by connecting donors and journalists.(Photo © Hadeer Mahmoud... Read More →
avatar for Eveline Lubbers

Eveline Lubbers

Eveline Lubbers is an activist and independent researcher based in Amsterdam and working in the UK. In the 1980s, build on experiences in the squatters movement she founded buro Jansen & Janssen, monitoring police and intelligence. In the 1990s the attention shifted to corporate spying... Read More →


Saturday November 4, 2017 10:00am - 11:10am CET
De L'Empereur, zaal 4 – Bernstein Stationsstraat 2, 6221 BP Maastricht

11:30am CET

Samenwerken met concurrenten

Het tijdperk van de lone wolves lijkt voorbij. Jeroen Trommelen, hoofdredacteur van het onderzoeksjournalistieke platform Investico, breekt een lans voor samenwerking, ook tussen redacties. Want ja, dat kan. En het levert veel op.

***
Commerciële nieuwsmedia zijn elkaars concurrenten. Zij koesteren hun scoops en zouden primeurs van anderen liefst negeren. Zodra de Telegraaf en NRC Handelsblad elkaars stukken overnemen, of De Groene Amsterdammer kopij gaat delen met het Financieele Dagblad, wordt alles één pot nat. Dan haken lezers af en komt de pluriformiteit van de pers in gevaar.

Of niet?

De Amerikaanse nieuwsorganisatie ProPublica onderscheidt zich sinds 2007 door actieve samenwerking met andere media die vaak elkaars concurrenten zijn. Ze werkt nu samen met zeventien traditionele mediapartners, van de New York Times tot aan de Virginian Pilot. Met succes: ProPublica-onderzoeksverhalen winnen Pulitzerprijzen en hebben aantoonbaar politieke en maatschappelijke invloed. ProPublica heeft 17.000 donoren, die vorig jaar veertien miljoen dollar bijeen brachten. De website trekt maandelijks 2,2 miljoen unieke bezoekers.

ProPublica stond in Nederland model voor de oprichting van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Dat ontstond vanuit de onderzoeksredactie van De Groene Amsterdammer; werd in 2015 verzelfstandigd en geprofessionaliseerd en werkt inmiddels samen met De Groene, dagblad Trouw, het Financieele Dagblad en incidenteel met partners als Argos Radio, Nieuwsuur, Radio 1 en het AD.

Maar hoe werkt samenwerking? Welke redacties en onderwerpen lenen zich ervoor; wie bedenkt de onderzoeksvraag en naar wie gaat de eer? Wiens deadline is het belangrijkst en wat doen we als zich iemand daar niet aan houdt? Hoe draag je gezamenlijke kosten; hoe blijft iedereen de baas over zijn eigen stuk; hoe staat het met de juridische verantwoordelijkheid voor een artikel in een ander medium? Kun je als samenwerkende partijen uit hetzelfde materiaal ook tegengestelde conclusies trekken? En: is het wel leuk?

Aan dergelijke vragen heeft hoofdredacteur Jeroen Trommelen van Investico een dagtaak. In zijn workshop behandelt hij voorbeelden van geslaagde en minder goed gelukte samenwerking en gaat het debat aan: hebben onze nieuwsmedia behoefte aan een Nederlandse ProPublica, en wat hebben ze daarvoor over?


Moderators
avatar for Rineke van Houten

Rineke van Houten

Rineke van Houten (1958) is voedseljournalist voor onder meer Vrij Nederland en de Correspondent. Ze houdt van verhalen en verdiept zich graag in mensenlevens. In september 2017 verscheen bij de Arbeiderspers van haar hand 'Dichter van de droge naald', over het leven van beeldend... Read More →

Speakers
avatar for Jeroen Trommelen

Jeroen Trommelen

hoofdredacteur, Investico
Jeroen Trommelen (1956) is chief editor of Investico; a Dutch platform for investigative journalism. Investico is member of the Global Investigative Journalism Network and works in cooperation with a range of news media in The Netherlands. The platform participates in international investigations through ICIJ, Investigate Europe... Read More →


Saturday November 4, 2017 11:30am - 12:40pm CET
De L'Empereur, zaal 4 – Bernstein Stationsstraat 2, 6221 BP Maastricht

2:10pm CET

DOORPRATEN MET – Ryan Lizza

‘Anthony Scaramucci belde me om stoom af te blazen over lekken in het Witte Huis, Reince Priebus en Steve Bannon. Zijn tirade begon met de aankondiging dat hij het hele communicatieteam zou ontslaan. Daarna werd het nog veel erger.’

Zo begon het verhaal dat The New Yorker op 27 juli online zette en dat in lutele uren de hele wereld over ging. De auteur: Ryan Lizza.

Amper een week nadat president Donald Trump Scaramucci had aangesteld, belde de nieuwe communicatiedirecteur Lizza ’s avonds thuis op. Hij wilde weten wie een op zich niet al te schokkend nieuwtje uit het Witte Huis had gelekt. Lizza had er niet eens een verhaal over geschreven, maar het afgedaan met een tweet.

In het telefoongesprek ging ‘The Mooch’ volledig los. Toenmalig chef-staf Reince Priebus was ‘a fucking paranoid schizophrenic, a paranoiac‘; chefstrateeg Steve Bannon een ‘zelfpijper’. Vier dagen nadat Lizza zijn verhaal had gepubliceerd, werd Scaramucci afgeserveerd als communicatiedirecteur.

Ryan Lizza kent de politieke wereld in het rond het Witte Huis door en door. Hij werkt sinds tien jaar bij The New Yorker (hier lees je zijn bio) en is ook on-air contributor bij de televisiezender CNN. Daarvoor volgde hij de Amerikaanse politiek voor The New Republic. In bijna twee decennia politieke verslaggeving volgde hij vier presidentsverkiezingen.

Samen met de Amerikaanse econoom, jurist en onderzoeksjournalist James S. Henry tekent Lizza op vrijdag 3 november in Maastricht voor een ongetwijfeld zeer boeiend openingsprogramma van de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2017.

In deze sessie praten we met Lizza door over de Trumpiaanse wereld waarin hij werkt. Om er echt een gesprek met de zaal van te kunen maken, houden we de setting expres compact: maximaal veertig aanwezigen. Zoals bij alle #VVOJ17-sessies geldt: wie eerst komt, eerst maalt!


Moderators
avatar for Tanja van Bergen

Tanja van Bergen

freelance journalist, Bureau Bergpost
Tanja van Bergen (1961) is an Amsterdam based freelance journalist and trainer. She has a long track record in writing news, interviews and features, as well as being an editor. From 2006 on she taught journalism at the Hogeschool Utrecht, where she also helped reform the curriculum... Read More →

Speakers
avatar for Ryan Lizza

Ryan Lizza

Washington correspondent, The New Yorker
Ryan Lizza is the Washington correspondent for The New Yorker, and also an on-air contributor for CNN. Before joining the magazine, in 2007, he was a political correspondent for The New Republic, from 1998 to 2007, and, before that, a correspondent for GQ and a contributing editor... Read More →


Saturday November 4, 2017 2:10pm - 3:20pm CET
De L'Empereur, zaal 4 – Bernstein Stationsstraat 2, 6221 BP Maastricht